2011-11-25

Šaháda krok za krokem

     Mnoho lidí si myslí, že přijetí islámu je komplikovaný proces. Opak je však pravdou. Člověk se může stát muslimem - odevzdaným Bohu - během několika vteřin. To, co vyžaduje větší přípravu je část, která následuje po deklaraci víry, nebo-li šahádě.

Pokud člověk věří v Boha, věří v Jeho posledního Posla, věří upřímně, celým svým srdcem, pak mu už nic nebrání k tomu, aby přijal islám. A jak to vlastně udělá? Jednoduše. Řekne:

"Prohlašuji, že zde není boha kromě Alláha a prohlašuji, že Muhammad je poslem Alláha."
V arabštině foneticky přepsáno to zní takto:

"Aš-hadu anlá iláha illa Alláh wa aš-hadu anna Muhamadan rasúl Alláh."

Nepotřebujete žádné svědky, nepotřebujete to prohlásit veřejně, protože Bůh je Vševědoucí a Všeslyšící. Co je však nutné - víra v srdci. Upřímná víra a náš úmysl. Šahádu bychom neměli dělat kvůli druhému člověku, ale jen pro nás samotné, pro nás a Boha.

Mnoho lidí si myslí, že před tím než vstoupí do islámu by měli zvládat modlitbu, že by měli znát všechno co islám učí, že by se měli stát zbožnými muslimy během minuty, že by se žena měla okamžitě zahalit, že si musí vyzkoušet zda zvládne půst atd. Opak je ale pravdou. Jsem muslimkou nějaký ten pátek a stále ještě neznám vše, stále ještě hledám a pátrám, stále ještě tu a tam válčím s modlitbami... Proč? Protože vše přichází časem, přichází to trpělivostí, hledáním a poznáváním. Praktikování - aplikace víry vychází ze srdce a pochopení také přichází až s Bohem v srdci. Není to proces který se stane ze dne na den, ale důležité je vše vzít krok za krokem. Pokud si někdo na svá bedra naloží více než může, velmi rychle se bude chtít všeho zbavit, protože to prostě bude nesnesitelné.

Občas si také lidé myslí, že vzhledem k tomu, kolik hříchů vykonali, jaký život vedli atd, nemohou vstoupit do islámu. Není to pravdou, protože Bůh nepočítá to, co bylo před islámem. Ať už jste vedli život jakýkoliv, není počítán a ten, kdo vstoupí do islámu je čistý jako novorozeňátko. Bůh tomu, kdo prohlásil svou víru, promíjí vše co bylo dříve, jeho list bude čistě bílý a začne se mu vše počítat až od tohoto okamžiku.

Tak, toť vše pro vstoupení do islámu. A co teď? Člověk zjistí, že se nic nezměnilo. I přesto, že je tento krok tolik obávaný, ten dotyčný zjistí, že je stále pořád stejným jako před tímto prohlášením.

Následující krok po prohlášení je očistná koupel, kterou člověk může provést například ve sprše. Očistná koupel nebo-li ghusl začíná prohlášením slov: "Ve jménu Boha" "Bismilláh" a samozřejmě také úmyslem, poté se člověk začne umývat s tím, že si umyje celé své tělo, kromě intimních částí*, včetně vypláchnutí úst, nosu a uší. Omytí probíhá tak, že si člověk začne omývat nejprve horní pravou část těla, pak horní levou část těla (včetně vlasů a krku) a pak přejde na pravou dolní část a levou dolní část (včetně šlapek a mezi palci).
Poté, co je v očistě se může začít modlit.

Podrobněji, včetně konceptu víry, modliteb, částečného omytí - wudu atd, můžete číst v knize Zaostřeno na islám od Hammudah Abdalatiho a ke stažení v pdf je zde:

pokud by vám to nešlo pak zkuste zde

2 komentáře:

  1. jak to ze intimni části těla se při očistě nemají umývat kde jste toto vzali

    OdpovědětVymazat
  2. Intimní partie jsou umyty již před početím ghuslu, neboli rituální očistou. Pro samotný ghusl je dostačujicí, pokud jsou mokré, neboli se na ně dostala voda, ale již není nutné na ně sahat.

    Jinými slovy pořadí jsou partie, ruce, basmallah, a dále wudú a nakonec zbytek těla i s vlasy. Není nutné se těla dotýkat, pokud je člověk například ve sprše nebo ve větším množství vody (vana, jezero, moře...) a je zde jistota, že celé tělo bude morké.

    Imane

    Podrobnosti najdete například v Summary of Islamic Jurisprudence od šejcha Fauzána

    OdpovědětVymazat