2011-10-17

Ráj a jeho skutečný význam pro věřícího

Nedávno jsem zveřejnila překlad o tom, jaké postavení bude žena v ráji zaujímat. Ne proto, že si myslím, že je důležité vědět co bude mít, nebo s kým jej bude sdílet, ale proto, že je to také jedna z otázek, které jsou nepochopeny a využívány k napadání islámu. Více méně to byla ukázka nepříznivcům islámu, že ženy nejsou v naší víře opomínány nebo že by ráj byl jen pro muže a jeho potěšení jak oni tvrdí.


Máme jakýsi přibližný popis toho, co se bude v ráji dít, ale nikdy opravdově nepodchytíme celou skutečnost, dokud jej sami nezakusíme. Každý člověk je jiný a každý potřebuje něco jiného a každého víra má jiný stupeň. Jsou lidé, kteří chtějí být Bohu blízko a to je jejich ultimátní gól a jsou jiní, kteří jak říkám, "jsou spokojeni s nohou v ráji" a z věcí, které je do ráje dostanou dělají to základní a nic víc.

Ráj není o radovánkách, bezstarostném životě, není to o tom co budeme jíst, pít a co si oblékat. Není to ani o tom kde budeme bydlet, koho budeme mít za sousedy, co budeme vlastnit a s kým to sdílet. Ráj je o bezprostřední blízkosti Boha. Ráj je místem, kde svého Boha můžeme vidět a těšit se z Jeho lásky.

Jsou tu lidé, kteří se muslimům vysmívají nad jejich pojetím ráje, uniká jim však, že to co oni vidí nebo slyší je jen slupka. Popis, přirovnání ráje je pouhé lákadlo, motivace pro zachycení něčeho nám blízkého. Ale i toto přirovnání není vlastně ani přirovnáním. Nelze přirovnat něco k něčemu, pokud nic takového ani neexistuje a my ani nevíme co přesně máme s čím srovnávat. Jak popíšete sníh nebo led člověku, který žije v tropech a nikdy jej neviděl? K čemu jej přirovnáte? A myslíte si, že i přes nejlepší přirovnání, když jej uvidí, ihned pozná, že je to led? ..... Podobný pokus se již stal a výsledek? Když byl led tomuto kmenu představen, neměli ani tušení, co to je.

Malým příkladem z ráje může být vyměšování. Ráj je místem, kde člověk nebude mít potřebu vyměšovat, ale jeho "odpady" půjdou z těla ven jako pot a budou krásně vonět. Pokud toto má být styl vyměšování, pak co si můžeme představit pod označením styk? Zajisté ne nějaký zvířecí akt jak to někteří popisují.

Samotný koncept ráje je o Bohu samotném a na to je třeba pamatovat. Ráj je odměnou věřícím, místem, kde se jejich srdce naplní láskou a štěstím. Ale tento koncept ráje dokážou pochopit a ocenit jen ti, kteří odevzdali svůj život do rukou Boha a touží po Jeho lásce a uspokojení.

Žádné komentáře:

Okomentovat