2011-10-26

Jak z ČR udělat Francii aneb kouzelný proutek p. Kusáka

    Je mi jasné, že tímto článkem se zase dostanu do víry pomluv, útoků, výhrůžek a hrabání se v mých osobních věcech, ale „kdo se bojí, ať do lesa nechodí“ a já už se na ten „les“ nemůžu jen dívat zpovzdálí a předstírat, že neexistuje.

Tak jako v mnoha Evropských zemích i v České republice najdeme politiky nebo budoucí politiky, kteří se snaží postavit svou kampaň a sympatie na strachu a nenávisti vůči muslimům i islámu. Jednou takovou českou ukázkou je islamofob pan Kusák.

Tak jako tisíce dalších i on postavil svůj osobní strach z islámu a muslimů na neznalosti, nevědomosti, omezenosti, xenofobii a ignoraci.

Dříve osoba neznámá se “proslavila” díky svému razantnímu, islamofobnímu  a omezenému postoji ke stavbě neexistující a neplánované mešity  v Hradci Králové. Ráda bych uvedla jeden z argumentů, které tento člověk rád používá a snad nabídnu rozumnou odpověď těm, kteří si s tímto názorem p. Kusáka pohrávají.

Cituji: „V tradičních západoevropských zemích praktikovali po desetiletí vstřícnou imigrační politiku a nyní přitvrzují. Neudělejme v ČR stejné chyby, jako to v případě islámu učinily tradiční západoevropské země. Mám strach z budoucnosti. Tyto obavy ve mně živí přijímané úmluvy na úrovni EU.“ Konec citátu, převzatého z blogu p. Kusáka ((Ne)výstavba mešity v Hradci Králové a ZLPS)

Nejčastějším argumentem se stává obrázek  jak to i u nás může dopadnout, dle vzoru Francie či Německa. Hovoří o benevolentní imigraci. Podívejme se a nahlédněme do problémů Francie a posuďme logickým myšlením, zda se tamní problémy, mohou vyskytnout i u nás.

V polovině roku 1830 Francie napadla Alžírsko a zahájila tak více než stoletou kolonizaci a okupaci této země. Jen během Války za osvobození vedenou v letech 1954 – 1962 zemřelo odhadujíce milion Alžířanů a další 2 miliony byly donuceny opustit své domovy a odejít do před-připravených uprchlických táborů. Celkově během této okupace byla zničena krajina, zemědělství i ekonomika. Největší vlna imigrace do Francie byla v letech 1960 – 1970, která byla přímým důsledkem okupace Alžírska. Byli to právě tito a mnozí další pozvaní imigranti na jejichž zádech byla postavena infrastruktura Francie.

Dnešní problém nespočívá v imigraci, protože veliká většina „imigrantů“ je vlastně druhá, 3tí a i 4tá generace přistěhovalců. Dle francouzského historika Gérarda Noiriele je jedna třetina francouzské populace zahraničního původu. Ale i přesto, se mnoho francouzských politiků chce schovávat a využívat taktiky strachu z náboženství, mnoha tak neznámému. Celkově se snaží vyvolat panickou hrůzu z pohledu na ženu se šátkem nebo skupinku postávajících muslimských mladíků. Dle vzoru USA jakékoliv protesty, vyvolané mladými muslimy díky nespravedlivému zacházení, se označí za obávané teroristické útoky postavené na učení Koránu. Nikdo však již neprezentuje, kolik z těchto mladíků vlastně islám zná a kolik jich vůbec Korán přečetlo.

Problémem je rasismus a neochota rozeznat tyto několikáté generace nejen Arabů, za Francouze. Vesměs nikdo je nezaměstná a stejně tak jim nikdo nechce pronajmout byt, takže pochopitelně a logicky končí v getech, které jsou pak s ochotou a radostí považovány za kolíbku zločinu a násilí ve Francii.

Česká republika nemá obdobnou historii ani nerozesílá hromadné pracovní pozvánky do zahraničí. Celkově standard České republiky, jak ekonomický, tak i politický není na takové úrovni, aby byla považována za ráj imigrantů. Veliká většina Arabů, kteří v ČR žijí mezi námi, je z bývalých nebo stávajících studentů, kteří se tu oženili a usídlili. Budoucí většinová populace muslimů v naší republice bude ze strany převážně českých muslimů a potomků smíšených manželství Češky s cizincem. Bude to česká muslimská generace, která je do naší společnosti integrovaná, ale stále si uchovává základní islámské principy, jako je víra v Boha a osobní praktikování dle svých možností.

Bude záležet pouze na občanech naší republiky, zda budou chtít následovat příkladu Francouzů a podají se takovým strašpytelům jako je p. Kusák, nebo se ukáží v lepším světle a přijmout tuto novou generaci muslimů za své právoplatné spoluobčany. Přece jen většina z nich jsou jejich vnoučata a pravnoučata.


 _________

Zdroje populačních čísel a dat: osobní paměti alžírských občanů, wikipedia, Marie-Christine Weidmann-Koop, France at the dawn of the twenty-first century, trends and transformations, Summa Publications, Inc., 2000.

Žádné komentáře:

Okomentovat